Загальна кількість переглядів сторінки

субота, 15 травня 2021 р.

Великі твої жертви, Україно

 

 

  Третьої неділі травня ми відзначаємо День пам’яті жертв політичних репресій. Цей День пам’яті і скорботи про жертви, які загинули або постраждали в Україні внаслідок політичних репресій комуністичного режиму.

      За оціночними даними (на підставі архівних матеріалів СБ України), від 1927 до 1990 р. в Україні було заарештовано понад мільйон осіб (з них понад 50% – українці), 545 тис. з них засуджені, у т.ч. – щонайменше 140 тис. розстріляно. Крім того, від кінця 1920-х і до початку 1950-х років з України виселено 2 млн. 880 тис. розкуркулених селян і членів їхніх сімей. З території України здійснювалися масові примусові депортації народів – поляків, німців, кримських татар (191 тис. осіб), а також вірмен, греків, інших народів Криму.

 Пропонуємо вашій увазі книги, спрямовані на відродження національної пам'яті, утвердження нетерпимості до будь-яких проявів насильства проти людства. Сьогодні жодних таємниць, замовчувань та викривлень у питаннях, які стосуються політичних репресій, немає і не може бути. Злочини, яким немає прощення, минуле з гірким присмаком у світлі воскреслої правди постає перед нами по-новому.



   Епплбом, Енн Історія ГУЛАГу / Е. Епплбом ; пер. з англ. А. Іщенка. – Київ: Вид. дім "Києво-Могилянська академія", 2006. – 512 с.


   Перша систематична праця, присвячена хронології, причинам та наслідкам розвитку репресивного апарату Радянського Союзу і системи концентраційних таборів як його складової. На основі фактів автор доводить, що система радянських карально-трудових таборів була небаченим за своїми масштабами і жорстокістю інструментом експлуатації, гноблення і винищення комуністичною владою народів Радянського Союзу. Енн Епплбом спирається як на вже відомі опубліковані свідчення, так і на результати власної дослідницької праці в архівах колишнього Радянського Союзу.


   Тиліщак, Володимир 1930. У.С.Р.Р. Повстання. – К.: Смолоскип, 2016. – 208 с.


   1930 року, напередодні Голодомору, Україною прокотилася масштабна хвиля селянських мирних протестних виступів та збройних повстань проти сталінської політики розкуркулення і насильницької колективізації.

  Книга ознайомлює з перебігом та особливостями певних повстань і заворушень у різних регіонах України та вперше відкриває сучасним читачам імена їхніх учасників.



    Епплбом, Енн Червоний голод. Війна Сталіна проти України.- К.:
HREC PRESS
, 2018. – 440 с.

       У книзі «Червоний голод. Війна Сталіна проти України» (Премія Фундації Омеля- на й Тетяни Антоновичів, 2017, Премія Лайонела Гелбера, Премія Даффа Купера, 2018) Енн Епплбом висвітлює історію Голоду 19321933 років та події, що цьому передували. На основі архівних документів, щоденників, усних свідчень, мемуарів, досліджень українських та зарубіжних науковців авторка доводить, що штучний голод в радянській Україні та репресії проти української інтелігенції на початку 1930-х стали складовими єдиного наміру Сталіна та його поплічників. Більшовицькі лідери добре пам'ятали, як майже втратили Україну в 1917 1920 роках. Коли з масовими виступами українських селян проти колективізації ця загроза виникла знову, комуністична влада вдалася до політики творення голоду, яка забрала життя майже чотирьох мільйонів людей. Проте, як зазначає Епплбом, в історичній перспективі Сталін програв війну проти України, котра врешті виборола незалежність. І хоча «Червоний голод» написано не у відповідь на сучасні події, розуміння причин, механізму та наслідків Голодомору можуть багато чого прояснити в нинішніх українсько-російських відносинах і трактуваннях спільного радянського минулого.

Україна Радянська. Ілюзії та катастрофи "комуністичного раю". 1917-1938 роки. / Заг. ред. Г. Єфіменка; Авт. кол.: Єфіменко Г., Примаченко Я., Юркова О. – Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2017. – 352 с.

   


Сьогодні, коли відбуваються потужні зрушення в суспільному сприйнятті минулого, відновлюється інтерес до історії України. Читач може познайомитися з думкою провідних вітчизняних істориків, результатами останніх наукових досліджень та відкриттів. При цьому автори не виконують ідеологічне замовлення, їхні оцінки часом не збігаються, що дозволяє кожному з нас самому виступити суддею в цих суперечках.

• Національна політика більшовиків як засіб відродження імперії
• Казус Кривдонбасу: довкола справжніх обставин появи та зникнення ДКР
• Голодомор як закономірний результат більшовицької політики та особливості формування ілюзій в Україні в постголодоморні 1933—1938 рр.
• Більшовицькі «запаморочення від успіхів» та методи їх лікування
Сьогодні ці теми стали вкрай актуальними, і пропонована книжка може відповісти на чимало питань, які цікавлять і турбують кожного українця.

  


Плехов, В. Н.
Террор [Текст] : попытка осмысления артефакта Земной цивилизации: Опыт историософского исследования / В. Н. Плехов. - К. : ЗАО "Издательский дом "Демид", 2004 . - 421 с.

   Книга представляет собой исследование генезиса, причин, форм и разновидностей явления в основном на примере судеб восточнославянского суперэтноса. Временные рамки - "от начала времен" до сталинских репрессий; пространственные - самоорганизация восточнославянского сверхнарода от создания "империи Рюриковичей" до ее крушения в 1917 и воссоздания в начале 1930-х. Охватывает предысторию индивидуального, массового, военного и прочих форм террора, элементы терроризма в восстании декабристов, "классический террор" народовольцев, эсеров и эсдеков, роль и место террора в революции и гражданской войне, конкуренцию белого и красного "проектов" в определении траектории дальнейшего развития нации. Далее рассматриваются проекты Ленина, Троцкого и Сталина - с точки зрения их "террористичности", попытка анализа альтернативных возможностей; некоторые особенности украинской национальной судьбы; предлагаются примеры психотипов террористов и "антитеррористов" в основном на "украинском материале". Том I является историософской базой дальнейших рассуждений; в томе II рассматривается "новейшая история" террора - от Сталина до наших дней, а в томе III предпринимается попытка определения места и роли Украины в современном мире и разработка оптимальных траекторий ее исторического развития. Террор - пусть в разных формах и разных размерах - присутствует абсолютно во всех известных нам моделях цивилизаций, чему не всегда удается отыскать рациональное объяснение. Именно поэтому мы считаем его артефактом земной цивилизации. 

    Реабілітовані історією. Миколаївська область

 


  Багатотомне видання покликане служити відновленню історичної справедливості, ґрунтовному висвітленню трагічних подій в історії України, повернути їй незаслужено забуті імена державних діячів, науковців, митців, робітників і селян, вшанувати тих, хто боровся за свободу і незалежність України.

  Водночас Державна програма «Реабілітовані історією» – наукове видання, що збагатило вітчизняну науку новим оригінальним фактичним матеріалом, ввело у науковий обіг і оприлюднило раніше закриті для дослідників документи вищого партійно-радянського керівництва СРСР та УРСР, колишніх спеціальних служб, правоохоронних органів, відкрило широкі можливості для наукового вивчення і узагальнення проблем зародження і функціонування комуністичного режиму в Україні.

   Правовим підґрунтям Державної програми «Реабілітовані історією» став Закон України від 17 квітня 1991 р. «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні». Верховна Рада визнала: «Мільйони безвинних людей на підставі антигуманних і антидемократичних законів та внаслідок прямого беззаконня і свавілля зазнали переслідувань за свою політичну діяльність, висловлювання та релігійні переконання». Рішуче відмежувавшись від методів державного терору, Верховна Рада УРСР одним із своїх пріоритетів проголосила відновлення історичної справедливості.

  У книгах науково-документальної серії книг «Реабілітовані історією. Миколаївська область» (а це 8 томів) опубліковані результати дослідження про масові політичні репресії на території області у 1920–1970-х рр.

 Архівні документи, розміщені у розділах «Мовою архівних документів» та «Фотодокументи» доповнюють текстовий матеріал та свідчать про формування системи державного терору на території області, описані методи роботи радянських спецслужб, матеріали окремих архівних кримінальних справ.

  Оприлюднені біографічні дані репресованих жителів Миколаївщини.У у розділі «Біографічні нариси» описані трагічні долі деяких відомих людей нашого краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Книги про людей в нелюдських умовах

Книги про голокост Publish at Calameo  Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала ...