Загальна кількість переглядів сторінки

середа, 9 жовтня 2019 р.

Україна - козацька держава

   14 жовтня ми відзначатимемо День Українського козацтва. Козацтво надзвичайно цікаве та важливе явище в історії як країни, так і світу. Козаки дивували, та захоплювали, надихали митців на створення своїх шедеврів, берегли рідну культуру та звичаї. Саме вони були авторами і реалізаторами ідеї української держави. Темі козацтва був присвячений історичний репортаж «Україна – козацька держава», організований працівниками Казанківської публічної бібліотеки для учнів 7 класу ЗЗСО №1 9 жовтня 2019 р. 
    Ким же насправді були козаки? Чи були це звичайні лицарі? Бібліотекарі запропонували кожному учаснику заходу знайти свою відповідь на ці питання, поринувши в захоплюючий світ козацтва за допомогою калейдоскопа цікавих історичних фактів. Учням були представлені приклади кмітливості і спритності наших лицарів, їх незалежності і волелюбності, міцної дружби і побратимства, а також інформація про те, як була влаштована козацька держава, які звичаї панували на Січі і якими знаннями і вміннями мав володіти кожен козак. 
    Окрема розповідь стосувалась козаків Буго-Гардівської паланки, яка у XVІ-XVІІІ століттях знаходилась на території сучасної Миколаївської області. Сьогодні на цій території знаходиться Національний природний парк «Бузький Гард». Він розташований на території п’яти районів Миколаївської області: Первомайському, Арбузинському, Доманівському, Вознесенському та Братському. 
     Історія нашої рідної Казанківщини має свою яскраву сторінку, пов'язану з українським козацтвом. За версією професора Л.Т.Масенко, викладеною на сторінках «Українського історичного журналу» (№9 за 1990 рік) поблизу села Скобелеве у 1693 році відбувся великий бій козацького війська під керівництвом Семена Палія з військом белгородських татар, які під проводом султана Оніти. Ця подія зафіксована козацьким літописцем С.Величком, який описав чергову перемогу козаків над ординцями. 
     Семикласники довели, що добре засвоїли представлену їм інформацію, взявши активну участь у запропонованій їм вікторині і зробили висновок, що козаки стали тією силою, яка впродовж століть пильно стояла на сторожі свободи і гідності України як незалежної, суверенної держави.







Немає коментарів:

Дописати коментар

Книги про людей в нелюдських умовах

Книги про голокост Publish at Calameo  Під час Другої світової війни 6 мільйонів євреїв стали жертвами нацистської політики, що передбачала ...